29.12.2009 17:17

Závislosti jako daň za necelistvost-díl 1.

Snad každý filozof se ve své práci zabýval honbou člověka za jakousi celistvostí. Pohledy na údajnou celistvost člověka se značně liší. Jestliže se v tuhle chvíli zabýváte otázkou, o čem teď mluvím, a jste přitom mírně zmateni, tak jste na správné cestě k pochopení svého bytí.

Povím Vám svou osobní teorii celistvosti. Drtivá většina lidí si přijde jako absolutně nedokonalá stvoření, mají stále pocit, že jim něco chybí a přitom neví co ... a tak hledají tuhle svou chybějící součástku. Tu v dospělosti automaticky definují jako chybějícího partnera. Najdou člověka, který je doplňuje ... a jsou chvíli šťastni - alespoň do té doby, dokud jejich partner na sobě nepocítí, že "tenhle člověk" není jeho skutečná druhá polovina a odejde hledat jinou.

Tenhle kolotoč některým lidem vydrží celý život. Některé zas tento kolotoč vyčerpá, rezignují, zůstávají osamoceni... Jiná část lidí pochopí, že tudy cesta nevede a začne hledat jiný způsob své celistvosti. Vrhne se na četbu duchovní literatury, poslouchá příběhy a teorii života od druhých lidí, hledá souvislosti v minulosti své, i cizí. Postupně se mu otevírá obzor, na jehož konci může mlhavě spatřit, že celistvý člověk je takový, jak přišel na svět, že je ve své podstatě naprosto dokonalý ... jen na své cestě životem dopustil, aby různí lidé a události narušili jeho integritu a zapomněl své rány zahojit, aby mohl být znovu celistvý.

Lidí, kteří se vydali tímhle směrem, si neskutečně vážím! Bohužel téměř všichni, stejně jako já, na své cestě přechodně selhávají a snaží se vynahradit si svou nedokonalost něčím, co je činí v jejich představách  v tu chvíli "větší než život". Zde se dostáváme k závislostem, ať už přechodným, či osudově životním.

Závislost na drogách

- lidé vidí v drogách únik před sebou samým. V jejich hlavách se odehrává nesmírný filozofický tok, který nejsou schopni pojmout, natož zdravě vyhodnotit. Jsou nešťastní, že vidí tolik věcí kolem sebe, které pravděpodobně nebudou schopni změnit, že radši unikají do světa přeludů a iluzí. 

Závislost na alkoholu

- málokterá návyková látka je schopná tak "skvěle" suplovat dokonalou osobnost. Alkoholiky se stávají lidé, kteří si málo věří - s alkoholem v krvi se cítí sebevědomější, rozhodnější, akceschopnější. Bohužel jen malé procento alkoholiků je schopno poznat tu svou správnou dávku alkoholu, aby jim výše zmíněný pocit vydržel a oni ho mohli použít ke svému prospěchu. Mnoho lidí si "otevře flašku", když je jim tak nějak divně smutno ... ano, zas ta žízeň po celistvosti...a stačí 2 sklenky vína a člověk zapomene, že je mu vlastně mizerně, s podivem zjistí, že to, co teče jeho útrobami, je vlastně docela chutné a zaměří se tudíž na konzumační pocity, než na pocity své duše.  

Závislost na lécích

- teď nebudu mluvit o lécích, které jsou životně důležité pro člověka k udržení jeho životních funkcí. Budu mluvit o lécích, které si člověk naordinoval tak trochu sám ....např.  léky na bolest, či vitamínové preparáty. Člověk, který je dlouho sám, se dřív nebo později bude snažit získat trochu pozornosti druhých třeba i skrze svůj trpitelský postoj. Bude tvrdit, že má bolesti, aby vzbudil soucit ... ten bude v druhém člověku přiživovat tím, že bude pravidelně polykat prášky, které, jak sám tvrdí, mu pomohou se chvíli cítit, jako člověk a ne jako postřelené zvíře. Tenhle způsob "vydírání" znáte možná od svých rodičů, či prarodičů ... nezlobte se na ně, prostě mají pocit, že se jim málo věnujete.

Závislost na čokoládě

- kolik z nás se ve svých vzpomínkách vrací do dětství, kdy za odměnu, že něco udělal dobře, dostal kus čokolády, či jinou sladkost? Člověk, co má pocit, že ho neuspokojuje to, co dělá, člověk, kterého stresuje agresivní chování jiných lidí, člověk, který touží po sladkosti pochvaly, ocenění, pohlazení, úsměvu, atd. se stává snadno obětí společensky absolutně nezavrhované drogy - čokolády.

Závislost na chipsech a jiných smažených a solených pochutinách

- tohle je většinou jen přechodová závislost. Kalorické a slané věci totiž v člověku podněcují tvorbu energie - takzvaně nakopávají ... ikdyž z počátku to možná vypadá jen tak, že žízeň ze slaného jídla, dožene  chipso-závisláka alespoň na druhý konec bytu, aby se pořádně napil vody :-)

Závislost na nakupování

- všimli jste si, kolik lidí udělalo z nakupování celodenní víkendový rituál? Lidé se cítí sami, tak vyrážejí do přeplněných nákupních center nabít živočišnou energii. Kouzlo nákupních center tkví v tom, že je tu hodně lidí a přitom všichni mají možnost dodržovat "bezpečné rozestupy" - udržet si ten správný distanc jeden od druhého. Navíc tu přibyl ještě jeden fenomén - potřeba odměny, podobně jako u čokoládově závislých. Něco jsem dokázal, do něčeho jsem se dokopal, tak si zasloužím třeba nové tričko! Koupě trička udělá jistě radost, ale jen na chvíli ... pak jsme zas tam, kde před jeho koupí. Nejsem zkrátka ani lepší, ani zaplaťpánbůh horší, s novým tričkem, nebo bez něho.

Závislost na sportování

- někteří lidé nenávidí sebe a rovněž svůj obal-své tělo. Ve své touze být dokonalí,bohužel hlavně povrchově dokonalí,  jsou schopni se dlouhé hodiny doslova mučit v tělocvičně, napájet se chemickými potravinovými doplňky, které tělo stejně nepřijme tak, jak doufají. Snaží se ostatním říct:"Podívej, makám na sobě, jsem lepší, ber to na vědomí!" Mezi tyto snaživce se stále více začleňují i lidé, kteří se trestají za to, že snědli větší porci jídla, nebo si dali nějakou sladkost... a dokud svou chybu neodčiní, tak prostě budou padat pod tíhou činek a kolabovat na běhacích pásech...ale to už není o závislosti, ale o nemoci.

Závislost na sexu

- kdysi jsem četla velice zajímavou úvahu o sexu a pocitu celistvosti. Podle této úvahy je sex největším podvodem na lidstvo. Dvě duše, které se našli, se snaží splynout v jednu. Zkouší splynout přes tělo, ale ikdyby se k sobě co nejvíc přitiskly, tak prostě duše nemohou splynout, protože těla jsou bariérou, která tomu brání. Slastné pocity při sexuálním aktu jsou jen náplastí na bolest, která pak nadejde z toho, že duše nesplynuly, že k celistvosti nedošlo.... a proto prý bývají lidé po aktu nakonec smutní. Co říkáte, může tahle definice vystihovat snahu lidí, co jsou chorobně závislí na sexu?

Určitě existuje mnoho závislostí, které pomáhají lidem na chvíli pociťovat svou dokonalou celistvost... průšvih je, že jen na chvíli....ale určitě vede k celistvosti i mnoho jiných cest, které jsou trnitější, zato trvalejší.   

 

—————

Zpět


Diskusní téma: Závislosti jako daň za necelistvost-díl 1.

Datum: 03.01.2010

Vložil: sluníčko

Titulek: ...

Ráda čtu Vaše úvahy... je to opravdu k zamyšlení.

Chtěla bych Vám touto cestou moc poděkovat.

Odpovědět

—————





Kontakt

Štěpánka